Jak przygotować szparagi?

Szparagi są jednym z ciekawszych, zdrowszych i bardziej uniwersalnych warzyw. Sezon na nie trwa niestety dość krótko, dlatego warto go w pełni wykorzystać i sięgać po nie jak najczęściej. Mają one mnóstwo dobroczynnych walorów odżywczych, a przy tym smakują tak doskonale, że nawet dzieci potrafią się nimi zajadać. Źle potraktowane szparagi okażą się jednak gorzkie lub twarde. Jak zatem je ugotować, by wszystkim posmakowały? Jak przygotować szparagi?

Niebagatelny wpływ na ostateczny smak i wygląd dania ma oczywiście jakość wykorzystanych w nim składników. Szparagi szparagom nierówne. Wybierając je w sklepie czy na targu, należy zwrócić uwagę na kilka ich elementów. Po pierwsze – struktura i poziom wilgotności. Najlepsze będą szparagi posiadające jeszcze zamknięte główki. Warto wziąć je do ręki i sprawdzić samemu, czy ich końce są jeszcze wilgotne. Ogólnie rzecz biorąc dobry szparag musi być też sprężysty. Nie może być ani za twardy, ani za miękki. Po zakupie warto także wykonać krótki test doskonale ukazujący prawdziwą jakość szparagów. Należy ścisnąć ich główki i zobaczyć, co się będzie wtedy działo – z zakończeń świeżych warzyw powinien wypłynąć delikatny sok.

Szparagi najlepiej przygotować od razu, bo te świeże mają najlepszy smak i aromat. Jeżeli jednak zdarzy się tak, że trzeba będzie je przechować, należy owinąć je mokrą ściereczką i włożyć do lodówki. Warzywa mogą poleżeć w niej maksymalnie kilka dni. Po tym czasie trzeba je już wyciągnąć i stworzyć z nich wyśmienite danie. A jak to zrobić? Jak przygotować szparagi? Na sam początek trzeba je dokładnie wymyć i osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego. Zielone szparagi można od razu potem ugotować, te białe (jako że są twardsze) wymagają obrania ze skórki. Twarde końcówki najlepiej odciąć, a pozostałe szparagi ułożyć na stojąco w garnku. Następnie można już zalać je wodą w taki sposób, aby główki wystawały nieco ponad jej powierzchnię. Dodanie do wody szczypty soli pozwoli na wydobycie z warzyw głębokiego smaku. Można także od razu doprawić je masłem, które przeniknie w ich włókna.

Proces gotowania szparagów zależy natomiast od rodzaju warzyw. Te zielone już po upływie około dziesięciu minut nadają się do spożycia, jednakże białym należy dać kilka minut więcej, aby zdążyły spokojnie zmięknąć. Świeże szparagi są tak smaczne, że nie trzeba do nich niczego dodawać. Wystarczy polać je roztopionym masłem i odrobinę posolić. A jeśli ktoś lubi kombinować, może także owinąć je szynką i zapiec w piekarniku pod serem.